به گفته دکتر ماکان آریا پارسا نظریه آشوب یکی از مهم ترین شاخه های ریاضی به شمار می رود. در این نظریه رفتار هر یک از سیستم های دینامیکی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. انواع سیستم های دینامیکی که به شرایط اولیه حساسیت زیادی دارند در این نظریه بررسی می گردند. به طور کلی باید بدانید که آشوب یکی از نظریات میان رشته ای به شمار می رود. در تصادفی بودن انواع سیستم های پیچیده حلقه های ثابت، الگوی اساسی، تشابهات متفاوت، ایده های سازماندهی و … مورد بررسی قرار می گیرند.
از نظر دکتر ماکان آریا پارسا نظریه آشوب در مدیریت یکی از ابزارهای ریاضی به شمار می رود که با استفاده از آن می توانیم ساختارهای زیبایی را از پروسه آشوب خارج کنیم. دیدگاه اصلی نظریه آشوب در بازارهای مالی این است که آشوب و نظم به طور دائم با یکدیگر مخالف نمی باشند. سیستم هایی که آشوبناک هستند ترکیبی جذاب و منحصر به فرد از آشوب و نظم می باشند. زمانی که از بیرون به این سیستم نگاه می کنیم رفتارهای غیر قابل پیش بینی را مشاهده خواهیم کرد.
معادلات قطعی در نظریه آشوب
در سیستم نظریه آشوب، معادلات قطعی را مشاهده می کنید که با نظم فعالیت می کنند. آشوب یکی از نام هایی است که به طور معمول به انواع دینامیک غیرخطی ارائه می گردد. از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا رفتار آشوبی که نامنظم است، مشابه رفتار سیستمی می باشد. رفتار سیستمی به طور دائم تحت تاثیر نویز خارجی قرار می گیرد. آشوب به طور معمول در سیستم هایی که بسیار ساده هستند به وجود می آید. سیستم هایی که عاری از نویز می باشند هم درگیر آشوب می گردند. این سیستم ها به طور معمول قطعی خواهند بود. در واقع با دانش دقیق در مورد شرایط سیستم، میتوانیم رفتار آینده سیستم را پیش بینی کنیم. شاید بتوانیم آشوب را به عنوان یکی از نوسان های نویزی تعریف نماییم.
تاریخچه دیدگاه آشوب یا بی نظمی
اگر می خواهید با دیدگاه نظریه آشوب در روانشناسی آشنایی بیشتری به دست آورید باید تاریخچه این دیدگاه را بررسی کنید. ریشه های این نظریه به دیدگاه هنری پوانکاره باز می گردد. پوانکاره تلاش نمود که یک مسئله حل نشده را بر اساس مسئله سه جسم حل نماید. هنری به این نتیجه پی برد که امکان دارد مدارهای نظریه آشوب در هواشناسی وجود داشته باشند و افزایش پیدا نکنند. طبق نظر هنری، هر یک از این مدارها در سامانه های طبیعی مشاهده می شوند. طی تحقیقاتی که هنری داشت به این نتیجه رسید که در سیستم های غیرخطی امکان دارد جریان سیالات، آب و هوای متنوع و بی نظمی های زیادی وجود داشته باشند.
در سال ۱۹۲۷ نظریه آشوب در بازارهای مالی مورد بررسی قرار گرفت و مورد تایید بود. پارامترهای زیادی در این نظریه وجود دارند که هر یک از آنها چرخه همگرا یا کراندار می باشند. هر یک از این چرخه ها متناوب نخواهند بود. سیستم ها اگر در نظریه پیچیده باشند به نظریه اساسی وصل می گردند. سیستم ها و وقایع کوچک امکان دارد موجب وقایع پیچیده گردند.
اهمیت دیدگاه آشوب در مدیریت
بر باور دکتر ماکان آریا پارسا اهمیت نظریه آشوب در مدیریت بسیار زیاد است. این نظریه ابزارهای تجربی و نظری را جهت دسته بندی کردن و درک نمودن رفتار پیچیده به صورت اصولی ارائه می دهد. نظریه آشوب در مدیریت جهت ایجاد تغییرات محیطی و تغییرات تکنولوژیکی کاربرد زیادی دارد. یکی از مهم ترین نکاتی که در مورد این نظریه باید بگوییم این است که جهان شمول می باشد. در نوسان های مکانیکی این نظریه واکنش شیمیایی مدار الکتریکی، سلول عصبی، سیستم اپتیکی و …. کاربرد زیادی دارند.
رفتار آشوبی تمامی ویژگی های کیفی و کمی مدیریت، روانشناسی و هواشناسی را در بر می گیرد. هر یک از ویژگی های جهان مستقل که دارای جزئیات زیادی هستند در نظریه آشوب اهمیت زیادی دارند. جهانی بودن این رفتار به این معنی است که نوسان ساز مکانیکی را ایجاد می کند.
ویژگی های نظریه آشوب در مدیریت
اگر مایل هستید با نظریه آشوب در مدیریت آشنا شوید باید ویژگی های یک سیستم آشوبی را بشناسید. سیستم های دینامیکی مشخصه های زیادی دارند. طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا یکی از مهم ترین مشخصه های سیستم های آشوبی این است که نسبت به شرایط اولیه حساسیت زیادی نشان می دهند. چرخش متناوب سیستم ها به طور معمول متراکم می باشد. از نظر توپولوژیکی هر یک از سیستم های آشوبی با یکدیگر ترکیب می گردند.
حساسیت سیستم ها به شرایط اولیه به این معنی می باشد که اغتشاش کوچک در مسیر، امکان دارد رفتار بسیار متفاوتی را در آینده به وجود آورد. ترکیب توپولوژیکی با گذشت زمان به طوری تکمیل می شود که هر یک از نواحی نظریه آشوب را همپوشانی می کند.
آشوب و دینامیک غیر خطی
دینامیک غیر خطی و سیستم آشوب در نظریه آشوب مهمترین مسئله ای است که باید به آن بپردازیم. واژه آشوب یکی از واژه هایی به شمار می رود که جهت توصیف نمودن رفتار پیچیده سیستم دینامیکی استفاده خواهد شد. این شاخه از علم را به عنوان دینامیک غیر خطی می نامند. در این شاخه رفتار دینامیکی در سیستم غیر خطی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. سیستم غیر خطی یکی از سیستم هایی است که معادله های زمانی درون آن به صورت غیر خطی می باشند.
متغیرهای معادلات غیر خطی نظریه آشوب در مدیریت به صورت اصولی ایجاد می گردند. سیستم هایی که غیر خطی هستند به طور دائم نقش بسیار مهمی در مطالعه انواع پدیده های طبیعی خواهند داشت. در دهههای اخیر تحقیقات زیادی روی سیستم های آشوب انجام گشته است. دلیل رشد تحقیقات امکان محاسبه کم هزینه و قدرتمند می باشد. برخلاف انواع سیستم هایی که خطی هستند تعداد بسیار کمی از سیستم های غیر خطی در پدیده های غیرخطی وجود دارند.
این مطلب ادامه دارد…
بدون دیدگاه