کمال گرایی

در رابطه با پرسش کمال گرایی چیست، از دید دکتر ماکان آریا پارسا باید گفت به معنای این می‌باشد که فرد برای کاهش کاستی و کمبود تمام جنبه‌های زندگی، تلاش بسیاری می‌کند. افراد کمال گرا اغلب گرایش شدیدی برای دستیابی به بالاترین سطح عملکرد دارند و معمولا از اشتباه کردن یا کوتاه آمدن از انتظارات خود یا دیگران احساس ترس می‌کنند. افراد کمال گرا به شدت از خود انتقاد می‌نمایند و درگیر خودارزیابی بی وقفه می‌گردند. آن‌ها زمانی که متوجه می‌شوند انتظارات خود را برآورده نکرده‌اند با احساس نارضایتی، اضطراب و استرس مواجه می‌گردند.

در حقیقت هنگامی که افراد به طور مداوم برای امورات دست نیافتنی بیش از حد تلاش می‌کنند، با ناامیدی روبرو می‌شوند. در حالی که تلاش برای رسیدن به اهداف می‌تواند مفید و کاربردی باشد، اما گاهی اوقات این ویژگی  اثرات منفی بر سلامت روان افراد می‎گذارد. این امر منجر به ازدیاد سطح استرس، اضطراب، افسردگی و حتی مسائلی مانند اهمال کاری و اعتماد به نفس پایین می‌شود.

 

انواع کمال گرایی چیست و چه تاثیراتی دارد؟

از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا هر یک از انواع کمال ‌گرایی می‌توانند تاثیر خوشایند یا ناخوشایند بر زندگی افراد داشته باشند. به طور مثال اگر این خصوصیت به میزان زیادی در فرد وجود داشته باشد، ممکن است فشار و استرس زیادی بر روی فرد ایجاد شود. اما اگر شخص، میزان مناسبی از این ویژگی را به همراه داشته باشد، می‌تواند در هنگام انجام فعالیت‌ها و وظایف خود تشویق و ترغیب شود تا به بهترین نحو ممکن مسئولیت‌های خود را انجام دهد.

 

کمال گرایی چیست

 

کمال گرایی خود محور

به گفته دکتر ماکان آریا پارسا کمال ‌گرایی خود محور یک الگوی رفتاری است که در آن فرد به دنبال تامین نیازها و خواسته‌های شخصی خود می‌باشد و به دیگران و ارزش‌های جامعه توجهی نمی‌کند. افرادی که با این الگوی رفتاری روبرو هستند، به دنبال افزایش اعتبار شخصی خود می‌باشند و معمولا منافع جامعه برای آن‌ها مهم نیست. این امر به مواردی از جمله خودپسندی بیش از حد، فراموش کردن نیازها و خواسته‌های دیگران و کمبود همدلی و همراهی با دیگران منجر می‌شود. همچنین این الگوی رفتاری می‌تواند منجر به ایجاد مشکلات در روابط شخصی و اجتماعی گردد و در برخی موارد مانع تحقق اهداف فردی نیز می‌شود.

 

کمال گرایی القا شده توسط جامعه

کمال‌ گرایی القا شده توسط جامعه پدیده‌ای است که افراد تحت تاثیر محیط اجتماعی قرار می‌گیرند و به دنبال رسیدن به انتظارات بی‌منطق می‌باشند. این مفهوم بیشتر به افرادی اشاره دارد که به دنبال داشتن وسایل لوکس هستند و علاقه دارند موفقیت‌های خود را به دیگران اثبات نمایند. در حقیقت اگر این امور با واقعیت، آرزوها و ارزش‌های شخصی آنان همخوانی نداشته باشد باز هم به مسیر خود ادامه می‌دهند که این امر می‌تواند به افزایش فشارهای اجتماعی، مشکلات روانی و استرس منجر شود.

 

کمال‌ گرایی دگر محور

از نظر دکتر ماکان آریا پارسا کمال ‌گرایی دگر محور یک مفهوم اخلاقی و فلسفی است که بر روی هویت اشخاص تمرکز می‌کند. در واقع این خصوصیت به این معنا است که فرد به دنبال بهبود عملکرد خود نیست، بلکه تلاش می‌کند تا به جامعه اطراف کمک نماید و به زندگی اجتماعی خود کمال ببخشد. این مفهوم به شخص امکان می‌دهد تا باعث بهبود وضعیت کلی جامعه شود. در واقع این خصوصیت به کمک کردن به دیگران تمرکز می‌کند و به دنبال بهبود زندگی اجتماعی است. اما گاهی اوقات امکان دارد فرد در روابط خود با دیگران با مشکلاتی روبرو شود.

کمال گرایی خوب است یا بد

کمال گرایی خوب است یا بد؟

در رابطه با پرسش کمال گرایی چیست دانستید که این خصوصیت می‌تواند جنبه‌های مثبت و منفی داشته باشد. همچنین برخی از افراد با پرسش کمال گرایی خوب است یا بد مواجه می‌شوند. در حقیقت از دیدگاه مثبت، این خصوصیت می‌تواند افراد را ترغیب نماید تا برای اهداف بلند پروازانه خود کوشش کنند. معمولا افراد کمال گرا اغلب در تمام جنبه‌های زندگی تمرکز می‌کنند، مهارت‌های خود را توسعه می‌دهند و اراده قوی دارند. در بسیاری از موارد، انگیزه بی‌نظیر آن‌ها منجر به دستاوردهای چشمگیری در حوزه‌های مختلف مانند کسب علم، ورزش، هنر و مهارت‌های حرفه‌ای می‌شود. علاوه بر این هنگامی که فرد به اهداف خود دست پیدا می‌کند با احساس مطلوبی روبرو می‌گردد. همچنین افراد کمال گرا هنگامی که آرزوهای خود را برآورده می‌کنند احساس غرور و موفقیت عمیقی را تجربه می‌نمایند. در حقیقت این امر می‌تواند انگیزه خوبی برای دستیابی به موفقیت باشد.

در ادامه پرسش کمال گرایی خوب است یا بد، باید گفت که جنبه‌های منفی این خصوصیت را نمی‌توان نادیده گرفت. طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا پیگیری بی‌وقفه در تمام امور می‌تواند منجر به احساس آشوب، استرس و ترس از شکست گردد. این امر می‌تواند موجب به وجود آمدن شرایطی همچون تعویق کارها، اختلال در عملکرد و احساس نارضایتی مداوم از دستاوردهای فرد شود. همچنین امکان دارد کمال گراها با عزت نفس پایین دست و پنجه نرم کنند، زیرا ارزش‌های خود را نادیده می‌گیرند و بر این باورند که توانایی انجام وظایف خود را ندارند.  علاوه بر این، ویژگی مورد نظر باعث می‌شود که افراد به خود و دیگران احساس خوبی نداشته باشند که این امر روابط اجتماعی را تیره می‌کند و منجر به احساس نارضایتی می‌شود. در حالی که جنبه‌های مثبت بسیاری برای این ویژگی وجود دارد اما نمی‌توان پیامدهای منفی که بر سلامت روانی، عاطفی و جسمی تاثیرگذار هستند را نادیده گرفت.

افراد مشهور کمال گرا

 

افراد مشهور کمال گرا

تا این بخش با پرسش کمال گرایی چیست آشنایی پیدا کردید اما بهتر است در مورد افراد کمال گرا معروفی که به موفقیت‌های بزرگی دست یافته‌اند آگاهی پیدا نمایید. این افراد عبارتند از:

استیو جابز: در حقیقت استیو جابز بنیانگذار شرکت اپل همواره برای کمال‌ گرایی و کیفیت بی‌نظیر محصولاتش شناخته می‌شود. وی معتقد بود که این ویژگی بسیار ضروری است و از اهمیت بسیاری برخوردار می‌باشد. همچنین او بر این باور بود که افراد باید همواره بهترین عملکرد خود را نشان دهند و کارهای خود را به بهترین نحو ممکن انجام دهند.

سرنا ویلیامز: یکی دیگر از افراد مشهور کمال گرا سرنا ویلیامز از تنیس بازان جهان می‌باشد. تلاش و کوشش بی‌وقفه برای تسلط بر مهارت، او را به یک فرد موفق در این ورزش تبدیل کرده است. این ویژگی باعث شد که سرنا ویلیامز قهرمانی‌ها و افتخارات متعددی را در زمینه تنیس به دست آورد.

جیمز کامرون: در دنیای سرگرمی، جیمز کامرون کارگردانی موفق است که به علت روحیه کمال گرایانه در فیلم سازی سرشناس می‌باشد. این کارگردان آمریکایی مفهوم کمال گرایی را توسعه داد و بر این باور است که انسان‌های کمال گرا معمولا شکست را نمی‌پذیرند و در هر شرایطی همواره اهداف خود را دنبال می‌کنند.

این مطلب ادامه دارد…

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *